Марисик Леся:
«Марія Монтессорі розробляла свою філософію тому, що вона хотіла кращого для світу і для майбутніх поколінь»

Засновник садочку “Urban Kids” та “Монтессорі на Липках”

Основатель детских садиков Urban Kids и Монтессори на Липках

 1. Монтессорі – це не тренд

Дуже часто педагоги переходять від одного напряму до іншого. Області, райони та освітні організації витрачають гроші на нові програми з математики та читання, щоб через два роки знайти щось краще.

Педагогіка Монтессорі - це філософія та прийоми, які знамениті вже більше століття. Монтессорі-установи не змінюють програм: у них немає такої необхідності. Освіта Монтессорі залишається ефективною незалежно від держави і школи, в якій вона впроваджена.

2. Вона сприяє розвитку незалежності

Все, що знаходиться в класі, створеному по методу Монтессорі, розвиває незалежність. Почнемо з того, що в класі все влаштовано так, щоб дозволити дітям самим робити для себе те, що зазвичай роблять для них дорослі. Зайдіть до молодшої групи, і ви побачите, що трирічний малюк підмітає підлогу віником дитячого розміру, миє посуд у раковині, яка підходить його зросту або складає губки розміром з його долоньку. У цих дітей ви побачите неймовірну гордість за те, що вони «роблять це самі», не просячи допомоги дорослих. Класи Монтессорі забезпечують підготовлене середовище, де діти можуть розвивати самостійність.

Монтессори-материалы в садике Urban kids

Матеріали придумані так, щоб дитина сама могла себе виправити. Діти можуть зрозуміти помилку в своїх діях, і для цього їм не потрібен дорослий, який вкаже на це. Звісно, учні мають право попросити допомоги у дорослого, коли вона їм необхідна, самі ж дорослі нічого не нав'язують і не радять дітям.

Діти починають розуміти, що вони здатні і достатньо розумні, щоб робити багато речей самостійно. Це значно підвищує впевненість в собі.

Я пам’ятаю, як мій шестирічний син здавав тест до першого класу і сказав: “Я перепрошую, але це запитання можна було задати по іншому.” Він не боявся відстояти свій інтерес, але і чітко проявив повагу до дорослого. А все тому, що він ріс у Монтессорі середовищі, де його поважали та показали як потрібно домовлятися і виражати свої почуття.

3. Діти розуміють суть речей

Матеріали Монтессорі допомагають дітям зрозуміти "як" та "чому" і відслідкувати причинно-наслідкові зв’язки. Так, вони можуть мати труднощі, наприклад, при діленні. Але вони мають можливість працювати з матеріалами знову і знову, поки вони не стануть зрозумілими.

Детский сад Urban kids

4. Монтессорі враховує рівень розвитку

Одна з переваг системи Монтессорі - це те, що вона повністю індивідуалізована. Я ніколи не турбуюся про те, що дітям у моєму садочку нудно або що вони засмучені. Вони отримує те, що їм потрібно і коли це їм потрібно, в залежності від сензитивного періоду в якому вони знаходяться. Дитині ніколи більше не вдасться так легко опанувати деякі знання, так радісно навчитися чомусь, як у відповідний сензитивний період. Відповідно до плану розвитку, сензитивні періоди служать тому, щоб дитина мала принципову можливість придбати внутрішньо необхідні їй знання і вміння.

5. Насправді вчитися весело

Коли ти вчиш біологію, розглядаючи зразки листочків, або вивчаєш улюблену історичну особистість, одягаючись в її вбрання, вчення стає захоплюючим і веселим. Монтессорі забезпечує учням враження, за якими вони навчаються. Навчання приходить не від прослуховування лекції - навчання народжується з практики і чуттєвого пізнання світу навколо.

Интерьер детского сада Urban kids

Вибір школи і методу навчання є одними з найважливіших обов'язків батьків. Моя порада іншим батькам полягає в тому, щоб вони обрали метод, який не тільки підготує дітей до наступного класу, але й підготує їх до справжнього життя.

Робіть вибір на користь такої програми, яка буде вчити не тільки основних предметів, а буде також виховувати відповідальність, співчуття до інших і мотивацію.

Марія Монтессорі розробляла свою філософію тому, що вона хотіла кращого для світу і для майбутніх поколінь.

Запрошую Вас відвідати садочок Монтессорі, і ви побачите, чому вона працює.

Основатель садика Urban Kids

(Благодарим детский садик "Urban kids"  за фотографии)

0

Your Cart